Sunday, May 6, 2007

Spiderman 3


Spiderman 3 @ One Utama
Originally uploaded by gjoe.

Date: ~na~
Time: ~na~
Location: ~na~

I'm back... since posting aku yg terakhir, which was in December 2006, now i'm back... bukan apa.. aku jarang tgk movie cos wife aku sarat pregnant... Spiderman 3 ni aku tgk dgn member aku... best! my rating? B... klu best, why B?

bg aku, in terms of action, mmg byk... klu korang tgk wayang, dgn sound system kat situ, mmg best... but jln citer tu x de la menarik sgt.. biasa je... kira standard citer super hero..

dlm sequel yg ketiga, spiderman at first kena berdepan dgn The Green Goblin, which is his best friend, Harry Osborne... still remember masa first movie, bapak si Harry ni mati masa lawan dgn spiderman.. harry dok ingat spiderman yg bunuh bapak dia.. so, revenge la...

then, muncul plak org yg bunuh uncle peter parker... klu tgk first movie, org yg bunuh uncle peter tu dah mati masa fight dgn spiderman, but dlm this sequel, police found out yg the person yg bunuh uncle peter still at large.. later on, mamat ni jadi Sandman.. nak tau mcm mana? tgk la movie tu..

then, dtg plak Venom, spiderman kaler hitam... at first, peter yg jadi spiderman kaler hitam... every time dia pakai suit tu, dia jd mcm suka2 hati je.. mmg terus x kisah org.. klu korang tgk Smallville, lebih kurang bila clark kent expose to red kryptonite... jadi wild... back to spiderman, sampai satu masa, bila peter dah realise apa yg berlaku, terus dia let go the black suit, unfortunately, benda tu dpt plak kat org lain, terus melekat kat org tu.. nak tau citer lanjut, tgk sendiri... but aksi Venom dlm citer ni agak terhad... x banyak.. tu yg agak hampa...

citer ni nak tunjukkan what happen when a super hero, jadi idol to the community... how spiderman/ peter handle this kind situation? jd mcm celebrity... everybody cheers his name.. nak jdkan citer lagi, mary jane, girlfriend peter, x berjaya dlm career dia... but when she needs peter, he's not there.. why? tgk la citer ni...

klu korang minat movie yg action packed, then u should watch this movie... effect dia mmg best... but bagi aku, jln citer ni biasa... cuma kat akhir jln citer, they can choose whether or not to have Spiderman 4... sbb ending mcm agak tergantung... audience sure nak tau mcm mana relationship peter parker and mary jane... and sure ada another enemy, to make it more interesting...

my rating? B..... whether you guys agree or not, that's my opinion... chiao...

Tuesday, December 12, 2006

Cinta


Cinta
Originally uploaded by gjoe.

Date: 10 Dec 2006
Time: 1145
Location: GSC Mid Valley

Finally, tercapai jugak hajat my wife to watch this movie.. This time, it comes with a price, cost me RM22 for two tickets.. Hehehe... Doesnt matter anyway, it won't affect my review..

We went to mid-valley around 1020, beli tickets, pastu jln2 survey brg2 baby & mummy... Masa nak beli tiket x ramai org... Less than 5 mins dah sampai turn aku.. Before masuk cinema, kita org beli cheezel, hot dog & a botol of mineral water.. Buat bekal.. Nnt lapar...

masuk je kat dlm, aku nampak ramai bebudak pompuan yg nak tgk citer ni... While waiting for the movie to start, aku nampak ada sorang mamat ni jln masuk cari tmpt duduk... Aku terpikir sejenak, hmm ada jugak org lelaki nak tgk citer ni, sorg2 plak tu.. Sure mamat jiwang.. X kisah la.. Asal dia bahagia dah..

Ok... "Cinta" ni mengisahkan tentang 5 kisah cinta yg berlainan:
1. Cinta seorg suami pd isteri
2. Cinta seorg kakak pd adik
3. Cinta seorg yg famous dgn org biasa
4. Cinta pandang pertama
5. Cinta seorg kawan
tu suma based on aku nye interpretation psl kisah cinta dlm cerita ni.. I might be wrong... But x kisah la, this is my blog...hehehe...
"Isteri bukan hak milik, tetapi anugerah" - kata2 cikgu elyas (Dato' Rahim Razali). One thing psl watak2 dlm citer ni, dia org x de kaitan but berkisar pd location yg sama..
Pelakon2 citer ni suma nama2 yg glamer, Nanu & Que Haidar, Rashidee & Rita Rudaini, Sharifah Amani & Pierre Andre, Eizlan Yusof & Fasha Sanda, Dato' Rahim Razali & Fatimah.
Jln citer bg aku not that complicated, but byk mesej yg nak disampaikan... Nnt korang tgk, and hayati citer ni.. Aku paling suka kisah Dato' Rahim Razali.. Aku dgr ramai jugak mamat2 yg menitiskan airmata.. Eh aku terkecuali cos mcm dah expect.. Maybe sbb dah dgr org dok citer2 kot... Klu korang suka camera works, then u should watch this movie..
Rating? Aku kasi A... Kenapa? Why? Hmm cos message yg nak disampaikan. I like the camera works, and that little girl, Lis, mmg pandai berlakon... Ha one more thing, aku bangga bila tgk nama cousin aku, Izani Zainal Abidin (Ron) from Moment of Love, klua as a photographer for this movie.. For more info psl Ron, go to http://www.momentoflove.com/

take care now, bye bye then..

Thursday, November 30, 2006

Cicak-Man


Invitation to the screening of Cicak Man
Originally uploaded by gjoe.

Date: 28 November 2006
Time: 2030
Location: Cineleisure, Mutiara Damansara

Me & my wife was invited to the special screening of "Cicak Man". Thanks to u my fren (u know who u are) for the invitation . Aku ni bukan minat sgt nak tgk citer melayu. But, dah org invite, tgk je la... Nothing to lose, betul x?

The screening was held at Cineleisure, sepelaung je from my place. Kita org sampai around 2020. Ramai jugak org. And i was informed that the whole halls (9 in total) booked for this event. Terus jumpa my fren. Mamat tu kinda busy cari org to distribute the passes. Ramai jugak artis2 yg dtg, antaranya Yusry & Norman KRU, Aziz Satar (living legend), Ac Mizal, Fahrin & Linda Onn (teman tapi mesra) etc... Klu muka2 baru tu sorry aku x kenal..

lama jugak kita org tunggu kat luar, ada la dlm 20 mins kot.. Once dah masuk, duduk satu row dgn our fren, fuzz with her frens.. (sorry k ezza, almost x kenal).. Nak tunggu movie tu another thing, another 20 mins kot.. Siap blh dok gosip2 dgn fuzz.. Biasa la cos lama x jumpa..

cut the crap, citer pun start.. intro je aku dah impressed.. Effect dia gempak siut.. Ala spiderman.. Saiful Apek (Hairi) jd hero citer ni, Yusry KRU (Danny) kira 2nd hero, heroin, Fasha Sanda, the villain is Aznil Nawawi (Prof Klon), and the duo ala Matrix, Ac Mizal & Adlin Aman Ramli..

Cicak Man ni mengisahkan Hairi, seorg penyelidik kat company Prof Klon, dpt super power…cicak punye power.. the way Hairi ni dpt power a bit different, kinda gross skit.. but korang tgk la sendiri.. malas nak citer… so mcm biasa, bila dah ada power, baru jd hero… kelakar giler.. bila ada apek and ac mizal… kira lawak selamba.. korang tau la kan stok2 lawak apek mcm mana…ac mizal dlm citer ni, muka mmg ketat je memanjang… but dia punye hobi, hmm x yah la aku citer.. nnt spoil lak.. korang tgk je la…. scene gaduh2 gempak jugak.. x de la nampak x real...

Jln citer Cicak Man ni bg aku straightforward… x yah nak pikir2.. klu tgh dok stress tu, sesuai sgt… but yg paling aku impress is the effect yg dia org guna… for citer Melayu, mmg aku respect… Yusry KRU mmg brani nak cuba something new to our film industry... ada a few things need to be improved… klu korang tgk betul2, ada certain part nampak graphic.. but, hey, who cares? Citer Hollywood pun ada jugak mcm tu… we are talking about malay movie ok… don’t expect for perfection… this is not an ordinary malay movie.. this is something different… totally different… and klu korang tgk betul2, masa scene gaduh2 yg last skali, korang akan nampak signboard DIGI.. gempak… hehehe

kudos to Yusry KRU… keep up the good work…

Rating aku? Aku kasi A… mmg aku recommend sesgt kat korang utk tgk… something different.. and mmg enjoy… Thanks DIGI (you know who you are)..

Wednesday, November 29, 2006

Intro

hi all..

kali ni aku nak cuba jadi movie reviewer... biasa kita dok baca comments from the so-called professional film critics.. IMHO, the way they critic the film kadang2 kita pun mcm x paham.. sbb agak kompleks... sometimes, lingo yg dia org guna pun agak technical... producer faham la..

ok, what i'm trying to do is, to give a review as an average joe (mmg la nama aku G-JoE).. kira comment dari org biasa...

as we know, this thing mmg subjective... it depends on many things... citer yg aku suka blom tentu korang suka, and vice versa... but, aku nak stress (blom apa2 dah stress) kat sini, yg comment aku ni x de kena mengena dgn apa yg aku suka atau korang suka... it's just my opinion on that movie.. tu sajo...

mcm mana aku nak buat rating ek? mcm ni kot:
A: mesti tonton
B: x rugi klu tgk
C: klu x de movie lain, blh la tgk
D: membazir je tgk
E: "Nana Tanjung" pun x mcm ni